Pokeri

Jos jokin on loistavaa, niin se on pokeri.

En olisi ikinä etukäteen pystynyt arvaamaan, että matemaattiseen lahjakkuuteen, odotusarvoihin ja ihmisten lukemiseen perustuva peli muuttuu muutamassa vuodessa koko kansan peliksi.

Onhan siinä mainstreamille haastetta. Mikä sitten tuosta tekee loistavan? Peliongelmaisille tuosta tekee houkuttelevan se, että on mahdollisuus voittaa nopeasti rahaa. Ei-peliongelmaisille pokeri on mahtavaa, koska hölmöt luulevat muutaman ison voiton jälkeen, että osaavat pelata ja tuuppaavat rahaa sisään. Sitten iso porukka käyttää pokeria maksullisena viihteenä ja tarjoaa bileet niille, jotka katsovat asiakseen opetella lajin kunnolla.

Aivan aluksi, kun pelasin, pelasin naurettavan pienillä panoksilla. Löytyy pöytiä, joissa aaseinkaan pelaaja ei pysty häviämään juuri mitään, kun panokset ovat olemattomia. Jo silloin peli antoi jännitystä, vaikka en pelannut mistään järjellisestä panoksesta, vaan jännäsin, tuleeko 30 sentin potti kotiin vai ei.

Ajan ja oppimisen myötä pienissä peleissä aloin voittaa. Siirryin hitaasti naurettavan pienistä peleistä melko pieniin peleihin ja pelailin 50 dollarin alkutalletuksella, jonka hiljalleen tuplattuani nostin omat 50 taalaani pois. Psykologisesti tuo oli tärkeä temppu, vaikka käytännön kannalta sillä ei ollut mitään väliä mihinkään. Nyt voin sanoa, että minulla ei ole enää sijoitettua rahaa kiinni, vaan kaikki on voittorahaa.

Aikani kirnusin, kävin rouskuttelemassa Party Pokerilta 80 dollarin no deposit -ilmaisbonuksen – ilmainen raha kelpaa aina. Omilleen ja hiukan voitolle pikkupeleissä pelaavasta pelaajasta pääsin seuraavalle tasolle. Huomasin, että homma alkoi sujua yhä paremmin ja pystyin pikkuvoittojen turvin hyppäämään yhtä pykälää ylemmäs.

Sitten, kaikki loksahti eräänä viikonloppuna kohdalleen. Korjasin muutaman selkeän virheen pelityylissäni. Huomasin ottavani pelaamisessani position pöydässä aivan liian vähän huomioon ja oivalsin, miten tulkita PokerOfficen live-tilastoja paremmin. Tuo hetki oli huikea, kun oivalsi pelaavansa voitollista peliä. Olo oli kuin olisi oppinut ajamaan ensimmäistä kertaa polkupyörää ilman apupyöriä. Antero Mertaranta taisi todeta Suomen lätkän MM-kullasta jotain linjoilla “Se on meidän ja kukaan ei ota sitä meiltä koskaan pois.” Tuona viikonloppuna löysin Sen.

Tuon viikonlopun jälkeen on ollut pelkkää ylämäkeä. Ylämäestä huolimatta (viimeisen 20 pelipäivän aikana on vain kaksi miinusmerkkistä päivää) en ole lähtenyt ahnehtimaan liian isoihin peleihin. Egoni kesti pelata nappipeliä, kunnes olin valmis. Kestän pelata nykyistä tasoa, kunnes pieksen nykyisen tason riittävän selkeästi.

Aina ennen yhden tason hyppäystä ylöspäin olen pitänyt huolen, että paukutan tasaisesti voittoa riittävän pitkään, että sattuma saadaan eliminoitua. Aina on oltava taskussa voittorahaa vähintään 20 kertaa pöydän maksimisisäänosto, tai muuten en mene pöytään. Huonoa onnea on pokerissa vain lyhyellä aikavälillä. Koska iso määrä jakoja tasaa sattuman, ei voi mennä nollille, ellei pelaa pitkään väärin.

Jos on riittävän aasi pelatakseen liian isoa peliä taitoihinsa ja pelikassaansa nähden, häviää aivan kuolemanvarmasti ajan myötä. Jos on riittävän fiksu ja nöyrä pelatakseen riittävän pientä peliä ja pystyy edes jollain tasolla voittamaan järjestään vastustajansa, voittaa pitkällä aikavälillä kuolemanvarmasti.

Kaikesta tästä kun pitää kirjaa, hoitaa homman järkevästi, opiskelee riittävästi, ei luule itsestään liikoja eikä tavoittele pikavoittoja, tästä ei viihde parane. Jos taas kiskoo lonkalta, pelaa vaikka häviää enemmän kuin on valmis viihteestä maksamaan ja luulee itsestään liikoja, on aika lopettaa.

Nyt Rahapelifoorumi on päättänyt, että heidän mielestään olisi ihan aiheellista laittaa nettipokerille rajoituksia, koska se on Sunnuntaisuomalaisessa olleen lausunnon mukaan “peliautomaattien jälkeen nettipokeri on toiseksi pahin peliriippuvuuden aiheuttaja. Tämä käy ilmi rahapeliongelmaisten auttavaan puhelimeen Peluuriin tulleista yhteydenotoista.” Peliautomaatit ovat pahin riippuvuuden aiheuttaja. Niihin ei ole ehdotettu minkäänlaisia rajoituksia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s