Sosiaali- ja terveysministeriö: Entä jos joku pelaa kännissä?

Helsingin Sanomien mukaan Sosiaali- ja terveysministeriö pohtii ehdotusta, joka on niin surrealistinen, että en keksi, miten asian esittäisin niin, ettei se vaikuttaisi naurettavalta. Joten lainaan suoraan Helsingin Sanomia:

Helsingin Sanomien saaman tiedon mukaan sosiaali- ja terveysministeriössä pohditaan lainmuutosta, jonka voimalla netissä rahapelissä hävinnyt voisi periä rahansa takaisin.

Maksajana toimisi pelin tarjonnut nettipokerifirma, luottokorttiyhtiö tai pelin voittanut toinen pelaaja.

Anteeksi mitä? Miksi ihmeessä tällaista oikein ehdotetaan?

Sen tarkoituksena on varjella peliriippuvaisia ja lapsia netin rahapelien vaaroilta.

Lapset eivät muutenkaan saa pelata saiteilla, joten se on laitonta joka tapauksessa, uusi laki ei sitä muuttaisi. Mitä aikuisten voittamiin ja häviämiin rahoihin tulee, onko ihan oikeasti näin, että suunnitellaan tuollaista?

Ajatuksen keksivät sosiaali- ja terveysministeriön ja sisäministeriön virkamiehet sekä selvityksen laatinut Joensuun yliopiston oikeustaloustieteen professori Kalle Määttä.

Voi saasta, vaikuttaa siltä, että ne ovat oikeasti tosissaan! Mutta … millä ihmeen boltseilla tuollaista lähtee ehdottamaan? Ei kai tuossa nyt ole vain pelkkä kiusanteko ajatuksena?

Sen jujuna ei ole pakottaa kansalaista suitsimaan pelaamistaan, vaan antaa hänelle oikeus perätä takaisin tappioitaan esimerkiksi humalassa kotisohvalla hävitystä nettipokerimatsista.

Ah, no niinpä tietenkin. Onko tässä kyse siitä, että esimerkiksi humalassa lyödyistä Veikkauksen nettivedonlyönneistä tai baareissa pelatusta blackjackista saa tappiot takaisin? Eikö? No mistä sitten?

Nettipokeribisnes perustuu verkostomyynnistä tuttuun pyramidijärjestelmään. Alimpana kuviossa ovat sosiaaliviranomaisen näkemyksessä peliriippuvaiset. Heiltä lypsetään rahat, joilla pokerifirma maksaa huipulla olevien taitavien pelaajien voittopotit.

Nyt jumaliste. Vähän äkkiä tutustumaan pyramidijärjestelmiin. Pyramidijärjestelmissä viimeisenä tulleet häviävät ja ensimmäisenä tulleet voittavat. Pokerissa voittavat ne, jotka pelaavat paremmin kuin muut valitsemallaan tasolla (pyramidissa ei pääse valitsemaan tasoa). Ainoa tapa hävitä on pelata huonommin kuin ne, jotka pelaavat samalla tasolla kuin sinä. Monet haluavat valita haastavan – taitojaan kovemman – tason, ja siihen perustuukin se, että toiset voittavat ja toiset häviävät.

Eikä tuo pokerifirma maksa voittopotteja, vaan pelaajat maksavat ne. Pokerifirma saa rahansa siitä, että ottaa pelien järjestämisestä reikin. Pokerifirmalle on täysin yhdentekevää, kuka voittaa ja kuka häviää. Pitkällä aikavälillä olennaista on se, että pelaajia riittää – ja niitä riittää vain silloin, jos häviäjät ovat tyytyväisiä peliinsä, eli saavat huvia riittävästi rahoilleen.

Mutta oikeasti hei, millä mittarilla tuo on järkevä ratkaisu? Jos samaa ajatusta ei sovelleta Veikkauksen nettivedonlyöntiin, pahimpaan peliongelmien aiheuttajaan, eli peliautomaatteihin, totoon ja bingoon, niin sitten kyseessä ei ole mikään kansanterveydellinen päätös, vaan puhtaasti hyökkäys nettipokeria vastaan.

Pokeri on ainoa kasinopeli, jossa voi jäädä pitkässä juoksussa voitolle ja sen lisäksi se on vielä törkeän hauskaa. Miksi sen kimppuun on hyökättävä tällaisilla voimakeinoilla ja peliautomaatit jätetään rauhaan?

Kiinnostuneimmat voivat tutustua koko raporttiin karuudessaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s