Matti Vanhanen on oppinut orwellilaista kielenkäyttöä

Koska minulle tuntemattomasta syystä pääministerimme on ristiretkellä kaupunkiasumista vastaan, hän on päättänyt popularisoida huikeinta pitkään aikaan kuulemaani orwellilaista sanaa.

Helsingin Sanomien artikkelissa Vanhanen on ilmoittanut haluavansa rakentaa Helsingin seudusta puutarhametropolin.

Metrointoilun sijaan vastaus Suomen ilmasto-ongelmiin löytyy Vanhasen mielestä hänen ”hajakeskitetystä” mallistaan: ihmiset asuvat pienissä puutarhataajamissa, joissa työpaikat ja palvelut ovat lähellä kotia.

”Hajakeskitetystä”?

Hajakeskitys tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että ihmiset asuvat jokseenkin niin tasan hajallaan kuin vain suinkin on inhimillisesti mahdollista. Sitten sen jälkeen tapahtuu jotain maagista, ja työpaikat muuttavat lähelle näiden ihmisten koteja.

Voisiko joku kertoa minulle, miten yhtäkkiä niitä työpaikkoja syntyy lähelle kotia? Esimerkiksi Nurmijärven (jota tässä yhteydessä artikkelin mukaan käytetään esimerkkitapauksena) työpaikkaomavaraisuus on 59 prosenttia. (Lähde: Nurmijärven kunnan Tietoa taloudesta -sivut.)

Tämä ei tarkoita sitä, että 59 prosenttia nurmijärveläisistä työntekijöistä käy töissä Nurmijärvellä, vaan 59 prosenttia miinus ne, jotka tulevat toisesta kunnasta Nurmijärvelle töihin.

Vanhanen käsittelee samaa asiaa ”nettipäiväkirjassaan”:

Uudenmaan ongelma kestävän kehityksen näkökulmasta on liian suureksi paisunut pääkaupunkiseutu. Se on olemassa eikä sille enää voi mitään.

Matti näyttää valinneen selkeästi puolensa. Jostain syystä se tuntuu olevan perin valitettavaa, että Suomessa on yksi metropolialue, jolla on oikeasti vetovoimaisuutta jopa kansainvälisessä mittakaavassa.

Matti laukaisee samaisessa nettipäiväkirjakirjoituksessaan:

”Minusta optimi ratkaisu kaupunkiseuduille ja niitä ympäröivälle maaseudulle on ns. hajakeskittävä malli, jossa myös työpaikkoja onnistutaan sijoittamaan kyliin ja Klaukkalan, Nummelan ja Lohjan ja Hämeenlinnan kaltaisiin keskuksiin.”

Kertokaa nyt joku, miten näitä työpaikkoja ”sijoitetaan” muulla kuin julkisella puolella?

Matti hei, hajakeskitys on oksymoroni. Niin kauan, kun yksityisen sektorin työpaikat syntyvät markkinavetoisesti (ts. emme elä suunnitelmataloudessa), työpaikkoja ei ihan tuosta noin vain ”sijoiteta”.

Matti, minä tykkään asua kaupungissa. En ole ihan yksin tykkäämiseni kanssa.

Samasta aiheesta ovat vaahdonneet mm. Kulutusjuhla, Pala Maailmaani, Skitso-Janne, Kimppakiva, Rozeblog ja Osmo Soininvaara. Piakkoin myös aika moni muu helsinkiläinen vaahtoaa.

Päivitys: linkkejä lisätty listaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s