Pikkuläppäri on loistava

Männäviikolla shoppasimme tähän talouteen Asus Eee 901-pikkuläppärin, jolla parhaillaan nakutan tätäkin postausta sängystä käsin.

Kone toimii todella näppärästi ja on ihan yhtä luksusta sen jälkeen, kun pääsee isoimmista esteistä ohi:

  • Koneen mukana tuleva perus-Linux (Xandros) toimii nätisti, mutta heti kun haluaa muuttaa jotain, menee ihan hitonmoiseksi säädöksi. Esim. muiden kuin Eee:n sivulla olevien ohjelmien lisääminen on vähän nihkeää. Eee:n sivuilla on kaikennäköistä softaa, mutta esim. Openoffice 3 ja Firefox 3 loistavat poissaolollaan.
  • Kun toteaa, että Xandros ei ole sittenkään minun juttuni, kun ei siihen ilman hitonmoista viritystä saa edes useampia käyttäjiä (miksi?), Ubuntu EEE pettää pahasti, eikä toimi kovin vakaasti.
  • Kun kuuntelee isojen poikien puheita kadunkulmassa, kuulee, että normaali Ubuntu toimii paremmin kuin Ubuntu EEE -purkkaviritys. Sen jälkeen asentaminen ei ole ihan triviaalia, joskaan ei mahdotontakaan. Jotta sai WLANin toimimaan, tarvitsi hypätä parin palavan renkaan läpi, ja asentaa lisäosa kerneliin ja lisäosankerneliinasentamissofta. Joe the Plumber olisi luovuttanut.
  • Vaikka lehdistötiedotteessa jeesustellaan sillä, että Ubuntun 8.10-versiossa olisi 3G-tuki (mitä ikinä sillä tarkoitetaankaan) out-of-the box ja toimisi kuin kello, perusversio ei tue bluetoothin yli kännykän kautta verkkoon liittymistä. Jossain lähitulevaisuudessa tulevassa päivityksessä tuo on tulossa. En ainakaan itse saanut hommaa skulaamaan purkkavirityksillä, joten odotan suosiolla virallista tukea. Xandrosissa internet bluetoothin yli toimi heittämällä.
  • Näppäimistö vaatii totuttelua. Tosin sen jälkeen, kun on oppinut vaihtamaan kymmensormesta kahdeksansormiseen järjestelmään, homma toimii komeasti.

Kaikista noista miinuksista huolimatta kone toimii nyt kuin junan vessa ja on oikein miellyttävä käyttää. Vaikuttaa edelleen siltä, että Linux ei ole lähellekään valmis kansan syvien rivien asennettavaksi, mutta käytettäväksi on erittäin valmis.

lisäys jälkeenpäin 4.2.: Päädyin virittämään tuon toimimaan EEEbuntulla, joka toimii huomattavasti nätimmin kuin perus-Ubuntu, Ubuntu EEE (nyk. Easy Peasy) tai Xandros.

edit 15.3.: Onnekkaan tarjouksen ja vaimon mielipiteen takia myin pois ja shoppasin Airin.

Yksi vastaus artikkeliiin “Pikkuläppäri on loistava

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s