Kindle on loistava

Amazon julkaisi elokuun 2010 lopulla uuden Kindlen. Hinta oli tippunut sen verran reippaasti, että päätin, että nyt on aika ostaa moinen. Kuljetuksineen ja Suomen alveineen se maksaa tuolta aiemmin mainitun linkin kautta ostettuna 195.18 dollaria (=153 EUR). Edit marraskuussa 2011: Ovat näemmä entisestään tehneet halvemmaksi noita.

Olen viikon verran lueskellut tuolla, ja olen edelleen todella vakuuttunut tuosta vimpaimesta. Sillä on erittäin hyvä lukea. Sillä ei ole hirveän hyvä tehdä oikein mitään muuta, joten se ei ole mikään iPadin kilpailija. Toisaalta, iPad – tai mikään muukaan taustavalolla toimiva ja painava laite – ei pärjää Kindlelle lukualustana.

Kindlen erinomaisuus on kahdessa asiassa: käsittämättömän tarkassa näytössä ja sujuvasti toimivassa Amazonin kirjakaupassa.

E-ink-näyttö on parempi kuin mikään muu ikinä käyttämäni näyttö. Sen tarkkuus on 167 pikseliä tuumalla ja se tarjoaa 16 harmaasävyä, joten kirjaimista ei ainakaan minun näölläni erota pikseleitä, vaikka kuinka läheltä katsoisi. (Vrt. iPad 132 ppi, Nokia N900 267 ppi, vanha iPhone 163 ppi, uusi iPhone 326 ppi, normiläppärit 100-120 ppi.) Vaikka kuva on skarppi, vielä kovempi juttu on se, että siinä ei ole silmiä rasittavaa taustavaloa.

E-ink näyttää niin paljon painetulta tekstiltä, että kun laite tuli suojakalvolla varustettuna käyttöönotto-ohjeet ruudulla valmiina näkyvissä, luulin, että ne olivat siihen kalvoon painetut. Kun repäisin kalvon pois ja teksti ja kuvat jäivät vielä ruudulle, tuli hetkellinen WTF. Jokseenkin jokainen tuon vimpaimen nähnyt on heti ihmetellyt tuota näyttöä.

Koska näyttö on sähköistä mustetta, se ei syö virtaa muulloin kuin silloin, kun sivua vaihdetaan tai ruudulla tapahtuu jotain muuta. Siksi näyttö ei ole koskaan pimeänä, vaan siinä on aina joku screensaver-henkinen kuva.

Amazonin Kindle-kirjojen kauppa on se toinen näpsäkkä juttu tässä vimpaimessa. Langattoman verkon yli pääsee Amazonille shoppailemaan, ja maksaminen ja imuroiminen käy ihan vilauksessa. Kirjat maksavat hiukkasen vähemmän kuin painetut versiot – joskaan ei ihan hirveästi vähemmän. Tosin painetun kirjan ja Kindle-kirjan eroa leventää se, ettei minkäänlaisia postikuluja tule päälle, ja Suomen alviakaan ei tarvitse USA-Amazonista tilatessa maksaa. Kirjojen lisäksi tarjolla on myös sanomalehtiä ja aikakauslehtiä, mutta toistaiseksi aika niukasti. En suostu ymmärtämään, miksi Wirediä ei ole vielä tarjolla tuolle ja miksi joudun edelleen maksamaan kipeät 70 dollaria vuodessa paperisen version tilauksesta.

Ilmaistakin luettavaa löytyy Kindlelle vaikka kuinka. Muutamia klassikoita, joissa tekijänoikeus on vanhentunut, on tarjolla ilmaiseksi Amazonilla, ja tuoreemmasta tavarasta esimerkiksi Cory Doctorow’n Little Brother on Kindle-versiona ilmaiseksi jaossa.

Kindle osaa lukea myös PDF:iä. Koska tuolla rauhallisesti päivittyvällä näytöllä ei ole mielekästä zoomailla tai pannailla, ne PDF:t, jossa on pientä tekstiä, jäävät ihan kylmästi lukukelvottomiksi. Isommat tekstit toimivat toki hienosti.

Suomenkielistä kirjallisuutta ei Kindlelle juuri ole tarjolla myynnissä, jos yhtään. (Ilmaisia suomenkielisiä kirjoja löytyy lonnrot.netistä.) Ehkä kotimaiset kustantajat siirtyvät jossain vaiheessa julkaisemaan Kindlelle sähköisiä kirjoja, mutta en ihan vielä pidättäisi hengitystäni.

Laitteessa on myös verkkoselain, mutta se ei juuri innosta, koska scrollaaminen on tuskaista tällaisella näytöllä. Samasta syystä blogienkaan lukeminen ei suuremmin lämmitä. Tuohon kaipaisi ennemmin kunnollista RSS-lukijaa, joka ottaisi Kindlen käyttöliittymän erilaisuuden huomioon.

Kindle tekee tasan yhden asian hyvin, ja se riittää. Kindlellä on hyvä lukea – jopa niin hyvä, että luen pitkiä teoksia siitä mieluummin kuin paperisesta kirjasta. Se on paljon sanottu.

(Disclosure: Saan muutaman hassun euron jokaisesta tämän postauksen linkkien kautta tilatusta Kindlestä. Lisäsin linkit vasta sitten, kun huomasin, että porukka on täpinöissä ostamaan Kindlen tämän postauksen perusteella. Se on vielä kahden kuukauden kokemuksenkin jälkeen timanttinen vimpain, joten ei hävetä promota sitä.)

Edit 15.10.2011: nyt on myös 109 dollarin näppäimistötön versio saatavilla. Kindle, Wi-Fi, 6″ E Ink Display

20 vastausta artikkeliin “Kindle on loistava

 1. Hieno review. Pakko sanoa, että jos ehtisin lukea yhtään enemmän – hankkisin tuon oitis. Nykyään vaan meinaa aikaa olla melko vähän lukemiseen, harmi sinäänsä.

  Tykkää

  1. Ei meikäläiselläkään tuntunut olevan aikaa lukemiseen ennen kuin tuo tuli UPSilla. Sen jälkeen on maagisesti aina pienistä väleistä (ja jokaisesta hetkestä julkisessa liikenteessä) löytynyt aikaa lukea.

   Tykkää

 2. Toi on vielä loistavampi laite kuin mitä tänkään hehkutuksen jälkeen uskalsin odottaa. Näyttö vetää lukumukavuudeltaan vertoja jopa joillekin paperista tehdyille kirjoille.

  Tuettujen formaattien vähyys on ainut mistä tuota voi syyttää, epub tukea toki kaipaisi. Toisaalta kun tuettuna on .azw:n lisäksi .mobi niin lähes kaikki Project Gutenbergista löytyvät teokset ovat ladattavissa jos vain viitsii liittää usb:llä koneeseen.

  Tykkää

  1. Calibre kääntää epubit sopivaan muotoon tuolle laitteelle.

   Mitä lukumukavuuteen tulee, alan hiljalleen olla sitä mieltä, että tuosta on mukavampi lukea kuin paperisesta kirjasta.

   Tykkää

 3. Uusi Kindle on tosiaan selkeästi parempi kuin vanha vempain. Pienempi, parempi näyttö ja nopeampi sivunkääntö. Julkisissa luen sitä mielummin kuin Ipadia, joka on liian iso vatsani ja penkin väliin. Tosin ratikassa pitää muistaa Kindlen kanssa valita paikka, jossa valot katossa toimivat.
  Iphonekin menettelee lukulaitteena jos muuta ei kassissa löydy.
  Kotona sohvalla taas Ipad vie kaiken huomion, valittaa perhe.

  Hienoa on se, että joku tietää mihin kohtaan missäkin laitteessa jäin ja pääsen jatkamaan oikeasta kohdasta.
  Niin ja vielä se, että nyt Kindleen voi ladata sisältöä ilman verkko- tai operaattorisopimuksia. Amazon hoitaa tietoliikennemaksut jotenkin.
  Tämä ei ole maksettu mainos :))

  Merja

  Tykkää

 4. Ostin Kindlen pari kk sitten ja olen ollut todella innostunut. Ihmettelen kyllä sitä tuleeko suomalaisia kirjoja tähän ? Näitä on myyty Suomeen ehkä kuitenkin sen verran vähän että kustantajat eivät vaivaudu.

  Tykkää

  1. Veikkaisin, että on niitä myyty enemmän kuin minkään muun merkkisiä e-lukijoita Suomessa. Toisaalta voin olla väärässä, kun ympärillä ei ole ns. kansan syviä rivejä, jotka ostavat mieluummin kivijalkakirjakauppojen lukijoita.

   Olisiko ongelma siinä, että Amazonin diilin ehdot eivät miellytä suomalaisia kustantajia?

   Tykkää

  1. Muistan joskus kuulleeni, että jotain kirjaa ei myyty lainkaan kuin jonkun maan Kindle-kaupassa, mutta omalla kohdalla ei ole tullut kertaakaan vastaan, etteikö olisi myyty. Suomalaiset joutuvat ostamaan/saavat ostaa kirjansa amazon.comin kaupasta, joten käytännössä sama valikoima kuin USAssa on tarjolla.

   Tykkää

 5. Suomalaisista kirjakaupoista ostettuja DRM suojattuja kirjoja ei taida saada laitteeseen mitenkään? Calibrellakaan? Olisi mukava saada tuoreita suomenkielisiä opuksiakin laitteeseen luettavaksi.

  Tykkää

  1. Ei ainakaan laillisesti tai helposti. Veikkaan, että kaikenlaiset DRM:t saa murrettua ostamastaan suomalaisesta kamasta, mutta en sitten tiedä, kuinka hankalasti.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s