MacBook Air 11″

Hehkutin pari vuotta sitten vanhanmallista MacBook Airia matka-/sänkyaamukahvi-/telkkutuolikannettavana. Noin kuukausi sitten MacBook Air -mallit päivittyivät, ja tuli ajankohtaiseksi päivittää. Eniten houkutteli se, että hinnat olivat tippuneet ihan reippaasti aiempiin versioihin verrattuna. Aiemman version lanseerauksen aikainen ”alkaen 1700 EUR” -hinnoittelu houkutteli aika pientä joukkoa. Onneksi niitä myytiin lopulta 999 EUR hintaan dumppausmyynnissä, kun päivitetty malli tuli. Nyt edullisin Air maksaa jo heti uutena 999 EUR (tai toisella mantereella 999 USD + tax).

Toki 999 EUR läppäristä on sekin aika paljon, mutta ei mahdottomasti, kun ottaa huomioon, että näillä on tapana pitää arvonsa yllättävän hyvin. Myin pari viikkoa sitten kaksi vuotta vanhan ensimmäisen sukupolven Airin 550 eurolla – ja kiinnostuneita ostajia riitti useampia. Jos koneen hinnasta katoaa vain 45 % kahdessa vuodessa, se ei ole kovin paha diili.

Eiköhän taas kahden vuoden päästä tämä myydä viidelläsadalla, kun tämä kone on ensin maannut sohvakannettavana sylissä ja käynyt reissaamassa ympäri maailmaa ja osteta uusi vieläkin parempi.

Kun uusi Air lanseerattiin, ihmettelin aluksi, miksi siihen on jätetty niin nuhainen prosessori (Hinnat alkaen -mallissa 1.4 GHz Core 2 Duo), mutta koekäytössä huomasi hyvin nopeasti, että prosessori ei ole sittenkään pullonkaula. Olennaisempaa on, ettei prosessori tiputa nopeuttaan niin nopeasti kuin kuumenemisongelmista kärsineet aiemmat Airit. Teknisesti meikäläistä lahjakkaampien tarinat kertovat, että aiempien Airien kuumenemisongelmiin auttaisi CoolBook-niminen softa, jota en tullut kokeilleeksi. Vielä olennaisempaa nopeuden kannalta on se, että uusissa Aireissa ei ole enää perinteistä kovalevyä, vaan vähän hemmetisti nopeammat flash-muistit kovalevyn tilalla.

Samaa tarvetta tämäkin ajaa kuin vanhempi Air, mutta reippaasti paremmin. Tämä on pienempi, vieläkin kevyempi kuljettaa (1.06 kg), akku kestää pitempään, trackpad on uudenmallinen, edellisen ainoa heikko kohta eli sarana on vahvempi ja kone tuntuu paljon nopeammalta peliltä kuin edellinen. Hieman yllättäen näytössäkin on aavistuksen enemmän tilaa (=pikseleitä) tarjolla kuin edellisen mallin 13-tuumaisessa ruudussa – nyt tarjolla on 1366*768 px.

Toisin kuin edeltäjäänsä, moni voisi jo tätä käyttää ykköskoneena, paitsi jos sattuu tekemään enemmälti video- tai kuvaeditointia. Tosin, jos moista tekee, poikkeuksellisen kevyt kannettava on aika väärä ratkaisu muutenkin. Kyllä tällä silti ihan komeasti satunnaiset HD-videon editoinnit iMoviella tekee.

Tästä saa myös telkkariin kytkettävän mediakoneen ihan näppärästi. Sitä tarvetta varten joutuu shoppaamaan Applen läppäreiden suurimman hölmöilyn, Mini Displayport -> DVI (tai HDMI) -adapterin. Tämän kokoisessa koneessa tuon adapterin tarpeen ymmärtää, mutta 15″ MBP:ssa en oikein tykkää tuosta ratkaisusta. Applen kaupassa tuo adapteri maksaa törkeät 29 EUR, DealExtreme taasen toimittaa kotiin DVI-version 7.73 dollarilla ja HDMI-version 10.41 dollarilla, sis. postikulut.

Sen perusteella, mitä olen muilta tämän koneen hiljattain ostaneilta kuullut, kaikki ovat pitäneet paljon. Sitä mieltä minäkin olen, loistava masiina tämä on. Tämä ei ole missään tapauksessa one-size-fits-all -kone, mutta sohvalle, matkalle ja kaupungille tämä on aika lailla paras mahdollinen peli.

2010 new Macbook Air 11.6" 鍵盤試打
Kuva: Mario Yang (Creative Commons)

11" MacBook Air compared to 13" MacBook
Kuva: p_a_h (Creative Commons)

2 vastausta artikkeliin “MacBook Air 11″

 1. Miten hyvin voisit kuvitella tuon työntekoon soveltuvan?

  Pieni koko on kyllä pirun näppärä etu, jota ainakin itse kaipaisin koneessa. Pitänee yrittää testata, kun seuraavan kerran sattuu liikkeeseen.

  Tykkää

  1. Riippuu työstä. Jos työllä tarkoittaa sähköposti – Excel – Powerpoint/Keynote – selain – IM – Word -meininkiä, niin ilman muuta. Tuo on yllättävän rivakka peli nuhaisesta prossustaan huolimatta, kiitos tuon SSD:n. Esimerkiksi ohjelmat käynnistyvät usein nopeammin kuin meikäläisen neliytimisellä 8 gigan muistilla, mutta perinteisellä kovalevyllä varustetulla pöytäkoneella. (Toki kaikki raakaa prossutehoa vaativat jutut ovat paljon hitaampia.) Voisin kuvitella sinun hommiisi tuon olevan varsin toimiva paketti. Aiempia Aireja ilman SSD:tä en olisi uskaltanut suositella työkoneeksi.

   Jos taasen työllä tarkoittaa kuvankäsittely – äänenkäsittely – videoeditointi – Flash-kehitys – isojen fileiden säilöminen paikallisesti -meininkiä, niin en kyllä suosittelisi mitenkään. Vaikka kyllä minä HD-lomavideot tämän iMoviella ihan iloisesti editoin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s