Better Call Saul kolmen jakson jälkeen – nautittavaa ylianalysoimista

Better Call Saulin kolmas jakso Nacho on nyt ulkona Netflixissä. Koska tämäkin jakso oli hyvä, Internet räjähtää tätä kirjoitettaessa spekulaatioista ja ylianalysoinnista. Tuo on yhdistävä tekijä Breaking Badin kanssa – siitä tuli vieläkin parempi vatvomalla, ja tekijät tietävät tämän. Tekijät itsekin puhuvat Better Call Saul Insider -podcastissa enemmän yksityiskohdista kuin mitä kenenkään pitäisi telkkarisarjasta puhua.

[BREAKING BAD -SPOILEREITA ALLA.]

Kaikella on tarkoituksensa

Breaking Bad opetti katsojille, että melkein mikä vaan tapahtuma tai yksityiskohta oli etiäinen tulevasta. Jokainen pienikin häive analysoitiin puhki keskustelupalstoilla.

Jaksojen nimet Seven-Thirty-Seven, Down, Over ja ABQ johtivat 737:n tippumiseen Albuquerquen yllä. Hahmojen vaatteiden värit oli koordinoitu ja väreillä oli merkityksensä (tai ylianalysoijat rakensivat niille symboliikan).

Haastatteluiden perusteella Vince Gilligan, show’n aivot, tekee tuota erittäin tietoisesti.

In episode two, in that montage there’s a character in a blink-and-you’ll-miss-it moment — a guy who will be very easy to miss, but he will be very important in episode four. If you look very closely you will find him very integral to episode four.

[BETTER CALL SAUL -SPOILEREITA JAKSOISTA 1-3 ALLA.]

Yliannos yksityiskohtia

Kun tietää historian, nyt Better Call Saulia katsoo erilaisin silmin. Hahmot näytetään usein isossa kontrastissa ja puolet kasvoista on usein aivan pimeässä ja puolet voimakkaassa valossa. Alun flashbackissa Jimmy ja Chuck ovat kuvattu näin. Jimmy soittaessaan Kimille on puoliksi valaistu, kunnes keskustelu ottaa dramaattisen käänteen, ja Jimmy astuu kokonaan punaiseen valoon. Nacho ja Jimmy neuvotellessaan ovat tutussa asemassa. Jimmy ja Mike porraskäytävässä – sama valaistus jälleen. Tämä joko symbolisoi hahmojen sisäistä konfliktia, jossa he käyvät painia sisällään, tai on tekijöiden tietoinen valinta antaa lisää polttoainetta överiksi menevälle vatvomiselle. Ja hei, miksi jokainen jakson nimi loppuu kirjaimeen O? Uno, Mijo, Nacho, Hero, Jello?

Tiedämme, että myöhemmin Saul ajaa näyttävällä amerikanraudalla, mutta tässä vaiheessa sarjaa matkalla Jimmystä Sauliksi hän ajaa rikkinäisellä ja ränsistyneellä Suzuki Esteemillä. Esteem-logo ratista tai takarontista rajataan usein kuvaan, jotta vähän vähemmälläkin symboliikantajulla varustettu saa kiinni (jotenkin muistan itseni 16-vuotiaana tulkkaamassa rocklyriikkaa ja huomaamassa, että osassa lyriikkaa on toimivaa symboliikkaa, jonka käsitän vähän sinnepäin ja osa on vain mahtipontista sekavaa hölynpölyä).

Valintoja

Jo Breaking Badissa oli poikkeuksellisen komeita cliffhangereita jaksojen lopussa. Jakso 3 loppuu tilanteeseen, jossa Saul on ison valinnan edessä – ja saa minut odottamaan seuraavaa jaksoa enemmän kuin keski-ikää lähestyvän aikuisen rationaalisen ihmisen pitäisi.

Sarjan luoja itse toteaa näin:

How did you decide Jimmy would come face to face with the money in the final scene?

It’s our our way of always doing a sort of cliffhanger or spinning into the next episode the way we did with Breaking Bad. We wanted to end this episode and every episode with Jimmy having a choice. Now he’s face to face with this money, and a lot of it. Where does he go from here? Hopefully people enjoy that. It’s the evolution of Jimmy McGill to Saul Goodman, and what are the choices along the way that turns him into the character that we know from Breaking Bad.

Redditissä spekulaatio tulevasta on jo käynnissä. En halua olla oikeassa, haluan vatvoa. Se tekee Better Call Saulista loistavan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s